10 këshilla që luftojnë barkun e shëmtuar

0
120

1. Mos pi duhan
N
ikotina rrit nivelin e kortizolit, hormonit të stresit, që favorizon grumbullimin e dhjamit në bark.

2. Mos pi alkool

Sjellin shumë kalori pijet alkoolike. Për më tepër që ashtu si nikotina, shton kortizolin dhe dhjamin në bark.

3. Qëndro drejt

Kështu barku del më pak. Kur je në këmbë imagjino se ke një litar në kokë, që të tërheq drejt çatisë.

4. Qëndro ulur dhe pozicionuar mirë

Kur je ulur në karrige pozicionoje shpinën mirë. Barkun brenda dhe këmbët të mbështetura të dyja në tokë. Nëse karrigia është shumë e lartë, përdorni një mbështetëse për këmbët.

5. Forcojeni shpinën me anë të peshave

Në këtë mënyrë nuk do ta harkosh përpara duke e nxjerrë më në pah barkun e madh.

6. Provo kërcimin e barkut

Është i këndshëm dhe të forcon muskujt e barkut. Veç të tjerash nuk dobëson tensionin dhe të sjell në humor.

7. Bëni punët e shtëpisë

Kalojeni fshesën e korrentit para dhe prapa në shtëpi, sepse ndihmon në uljen e barkut. I njëjti efekt vjen dhe nga ushtrimi i kopshtarisë: të ulesh dhe të ngrihesh shpeshherë për të pastruar barërat p.sh. të kontrakton dhe ç’kontrakton muskujt e barkut.

8. Vishu në mënyrë komode

Kur e ke barkun e fryrë ose kur je shëndoshur, evitoji pantallonat dhe fundet e ngushta që nxjerrin në pah defektin. Derisa të fitosh linjat syno për këmisha të gjata që fshehin format e trupit.

9. Ha shumë fibra vegjetalë

Të cilat i gjen në frutat e perime: ato ngopin dhe largojnë kapsllëkun.

10. Pi shumë ujë

Të paktën 8 gota pak e nga pak gjithë ditën. Ndihmon zorrët të funksionojnë me mirë, sepse zbut jashtëqitjet. Kundërshton shtimin e lëngjeve në bark, të cilat sjellin fryrje.